Sırbistan'a Seyahat Duyurusu
Karayoluyla Sırbistan’dan transit geçerek seyahat edecek vatandaşlarımızın sözkonusu seyahatlerini sorunsuz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebilmeleri bakımından aşağıda kayıtlı hususlara dikkat etmeleri büyük önem arzetmektedir.
I-Gümrük ve Pasaport Kontrolü
- Sırbistan’ın ilgili mevzuatı gereği ülkeye seyahat edecek yabancıların, ülkeden ayrılacakları tarihten itibaren en az 6 ay geçerli pasaport hamili olmaları gerekmektedir.
- Sırbistan’dan transit geçeceğini beyan eden yabancıların ise seyahat etmeyi öngördükleri üçüncü ülkeye seyahat engeli taşımadıklarını doğrulayan, giriş vizesi gibi belgeleri kontrol edilmektedir.
- Sırbistan’a seyahat edecek reşit olmayan yabancıların sınır kapılarında, ebeveynince düzenlenmiş ülkeye seyahat nedenini ve bu seyahat süresince kendilerine refakat edecek kişi veya kurumun isim ve açık adresini içeren belge (muvafakatname) ibraz etmeleri gerekmektedir.
- Vatandaşlarımızın sözkonusu seyahatlerini birkaç araba ile konvoy halinde gerçekleştiriyor olmaları halinde, sınır kapılarında pasaport kontrolü esnasında, pasaportlarını görevli memura tek tek vermeleri ve en öndeki aracın şoförünün tüm araçlardaki yolcuların pasaportlarını bir seferde vermemesi, sınır kapılarında uzun kuyruklar oluşmasının önlenmesi açısından büyük önem arzetmektedir.
- Hırvatistan 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştır. Bu itibarla, Sırbistan’dan Hırvatistan’a seyahat edecek olan vatandaşlarımızın Hırvatistan’a girişleri için geçerli vizelerinin bulunması gerekmektedir.
- Sırbistan gümrük kuralları gereği, yabancıların ülkeye girerken yanlarında bulunan her şeyi sözlü olarak sınır kapılarında gümrük görevlilerine beyan etmeleri gerekmektedir. Gümrük görevlileri gerekli görürler ise bagajların açılmasını talep edebilirler.
- Sırbistan gümrük mevzuatı gereği ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. 1.000 Dinar’lık bank notlar halinde, 10.000 Euro’ya eş değer Dinar, 10.000 Euro ve muadili yabancı paranın ülkeden çıkartılması mümkündür. Ülkeye girişte 10.000 Euro’yu aşan nakit paranın ve bu miktarın üzerinde olan eşyanın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur. Sözkonusu paranın kişinin başka bir ülkedeki şahsi hesabından çekildiğini doğrulayan geçerli tarihli banka dekontunun da ibraz edilmesi gerekmektedir.
- Sırbistan’a uyuşturucu, zehir ve toksik niteliği olabilecek her türlü malzeme, her türlü silah (kuru sıkı ve pompalı silahlar dâhil), silah mühimmatı, ticari madde ile altın, değerli taş, gümüş ve külçe değerli maden sokulması ve çıkartılması yasaktır.
- Yabancıların valizlerinde, diğer bagajlarında veya seyahat ettikleri aracın içerisinde bulunan, aynı türden şahsi kullanım fazlası olarak değerlendirilebilecek eşya (giysi, cep telefonu, bilgisayar, ev eşyası vb…) ticari amaçlı olarak kabul edilir ve gümrük kontrolünde, satın alındığı ülkeden temin edilecek faturası ile birlikte yazılı olarak bildirilmesi istenir.
- Yolcu beraberinde bulunan ve yolcunun sözkonusu seyahati esnasında kullanabileceği miktardan daha fazla olduğu değerlendirilebilecek eşyanın (mücevherat, altın ve gümüş takı, altın ve gümüş süs eşyası, cep telefonu, bilgisayar, giyisi, vb…) sınır kapılarında beyan edilmesi gerekmektedir.
- Gümrük kapılarında beyan edilmeyen para ve eşyaya el konulmaktadır. Sözkonusu para ve eşyanın araç içerisinde saklı olarak bulunması durumunda veya eşyanın değerinin niteliğine göre aracın değerinin belirli bir oranına yaklaşması durumunda araca da mahkeme kararıyla el konulmaktadır.
II-Trafik Kuralları
- Sırbistan’da farların 24 saat açık tutulması, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunludur.
- Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasaktır.
- Trafik işaretleriyle özel bir ikaz yapılmamış olması halinde, yolda öncelik her zaman sağ taraftan seyreden araca aittir.
- Trafik polisinin nakit para alması, trafik cezası tahsil etmesi kesin olarak yasaktır.
- 5.000 Dinar’a kadar olan trafik cezalarının, trafik polisi tarafından düzenlenecek makbuz ile en yakın postane veya bankaya yatırılması gerekmektedir.
- 5.000 Dinar’ın üzerinde para cezası kesilmesini gerektiren trafik suçlarında ise sürücü nöbetçi mahkemeye çıkartılmakta ve cezanın miktarı mahkeme heyetince belirlenmektedir.
- Mahkeme kararıyla belirlenecek olan para cezasının da aynı şekilde postane veya banka yatırılması gerekmektedir.
- Trafik ekiplerinin otoyollarda sivil araçlarla kontrol yapması mümkündür. Bu araçlar radar ve kamera sistemiyle donatılmıştır.
- Sivil araçlarda görev yapan polis memurları yolda seyreden araçları durdurmak istediklerinde, şüpheli aracın önüne geçerek ve ekip aracının arka kısmında bulunan LED erkândan yazılı olarak, Sırpça, İngilizce ve Almanca “Takip Et, Polis veya Dur” gibi ihtarlarda bulunacaklardır.
- Böyle bir durumda sürücülerin önlerinde seyreden polis ekibinin ihtarına riayet ederek,en uygun yerde durmaları gerekmektedir.
- Vatandaşlarımızın sözkonusu sivil aracın polis ekibi olduğundan tereddüt etmeleri halinde ise, ihtarı anladıklarını göstermek maksadıyla 4’lü sinyal yakmaları ve güvenli olduğunu düşündükleri (benzin istasyonu gibi) en yakın noktada önde seyreden polis ekibinin sürücünün duracağını anlayacağı şekilde işaret verdikten sonra durmaları gerekmektedir.
- Trafik kontrolünün otoyollarda bulunan kameralar aracılığıyla da yapılabilmektedir. Trafik kurallarını ihlal eden sürücüler, otoban çıkışlarındaki yol ayrımlarında veya benzin istasyonlarının girişinde durdurulacaklardır.
- Trafik polisinin rüşvet talep etmesi durumunda, sürücülerin otoyol kenarlarında bulunan ilan panolarında yeralan ihbar hattı telefon numarasını aramaları gerekmektedir.
- İhbar hattı Sırpça, Türkçe, İngilizce ve Almanca hizmet vermektedir.
- Otoyol kenarlarında bulunan servis/acil durum şeritlerini gereksiz yere ihlal ederek trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülere 1.000 Avro para cezası kesilmektedir. Bu itibarla, konvoy halinde seyahat eden vatandaşlarımızın, konvoydaki araçlardan birinin polis tarafından durdurulması halinde, diğer araçların yollarına devam ederek en yakın park alanında beklemeleri tavsiye edilmektedir.
- Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur.
- Otoyollarda durulması ve araçtan inilmesi kesin olarak yasaktır. Araçtan inilmesi gereken durumlarda reflektörlü yelek giyilmesi gerekmektedir.
- Hız sınırı, mesken mahalde 50, tali yollarda 80, otoyollarda ise 120 km/h’dir.
III. Karayolları ve Güvenlik
- Batı Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarımızın sıklıkla kullandıkları E-75 ve E-70 karayollarının çeşitli noktalarında yol çalışmaları devam etmektedir.
- Sırbistan’dan Gradina/Kalotina sınır kapısından geçerek Bulgaristan’a devam edecek vatandaşlarımızın kullanmakta oldukları E-75 Belgrad-Niş otobanı Niş şehrinde kesilmekte ve buradan E-80 devlet yoluna girilmektedir. Çift şerit olan E-80 devlet yolu Niş şehrinden 14 km sonra tek şeride düşmektedir.
Sırbistan’dan Niş-Vranje güzergâhından Makedonya’ya devam edecek olan vatandaşlarımızın da kullandıkları E-75 otobanı ise Niş’ten 50 km sonra Mala Kopasnica kasabasına kadar devam etmektedir. Buradan başlayan devlet yolu çoğunlukla tek şerit ve virajlıdır.
Bu yollarda akşam saatlerinde aydınlatma olmadığı ve yolların özellikle kötü hava şartlarında tehlikeli olması nedeniyle vatandaşlarımızın seyahatlerini mümkün olduğu kadar gündüz saatlerinde yapmaları, hız sınırlaması ve trafik ikaz tabelalarına riayet etmeleri trafik kazalarının önlenmesi bakımından büyük önem arzetmektedir.
Vatandaşlarımızın Sırbistan’daki seyahatleri süresince rahat ve güvenli bir şekilde istirahat edip konaklayabilecekleri bazı tesislerin isimleri aşağıda kayıtlıdır.
-Truck Stop Tommy
Novi Sad-Belgrad otobanı 25.km
Dositejeva 9, 22310 Simanovci
- +381(0)222155383
GSM: +381(0)63577495
-Sabah Tesisleri/Hotel Balkan Highway
Belgrad Niş otobanı 80.km
Autoput bb, Velika Plana, 106314,
Tel:+381(0)26 515 055, +381(0)26 515 056 ,
+381(0)26 515 057
-Hürriyet Tesisleri/Stari Hrast
Belgrad Niş otobanı 100.km
Velika Plana 8.Oktobra bb, Markovac, 11320 Velika Plana
- +381 (0)62 8015 404
-Türkiyem Tır Parkı/Motel (Osman Gezen)
Zaoblazno Tranzitni Put bb, Pirot
Tel:+381(0)66 940 44 35, +381(0)10 320 943
- Vatandaşlarımız Sırbistan’da otoyol ücretlerini Dinar’ın yanı sıra Avro ile de yapabilmektedirler. Vatandaşlarımızın otoyol ücretini ödemek için yanlarında bozuk para bulundurmaları ve gişelere yaklaşırken yol ücretlerini hazır bulundurmaları gişelerde oluşan uzun kuyrukların önlenmesi bakımından büyük önem arzetmektedir.
- Sırbistan’da, Avrupa Birliği Ülkelerinde otoyol ücretlerinin ödenmesi için kullanılmakta olan “Vignet” uygulaması yoktur. Otoyol ücretleri mesafelere göre tahsil edilmektedir. Örneğin, Macaristan’dan Sırbistan’a gelen bir sürücünün, Subotica-Novi Sad ve Novi Sad-Belgrad mesafeleri için ayrı ayrı ücret ödemesi gerekmektedir.
- Diğer taraftan, vatandaşlarımız, araç tamiri ve yolda kalma gibi konularında da AMCC otomobil kulübünün +3811987 numaralı çağrı merkezine başvurulabilmektedir. Anılan çağrı merkezi Sırpça ve İngilizce hizmet vermektedir. AMCC aynı zamanda, Almanya ADAC, Avusturya OAMTC, İsviçre TCS, Fransa ACTA, Hollanda ANWB, İskandinav ülkeleri SOS, Belçika TCB, İngiltere AA otomobil kulüplerine ait üyelikleri de kabul etmektedir. Yukarıda kayıtlı otomobil kulüpleri dışında üyelikleri bulunan vatandaşlarımızın da AMCC hizmetlerinden ücret karşılığı yararlanmaları mümkün olabilecektir.
- Vatandaşlarımızın seyahatlerine başlamadan önce Auto Moto Savez Srbije’nin (AMCC) aşağıda kayıtlı web sayfasını kontrol etmeleri ve bu sayfada belirtilen ihtarlara uymaları tavsiye edilmektedir. Anılan derneğin 24 saat hizmet veren +3811987 numaralı telefonu aranarak da bilgi alınması mümkündür.
- Vatandaşlarımızın Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi’ne 00 381 11 24 00 numaralı telefondan ve Büyükelçiliğimizin web sayfasında yayınlanan acil durum cep telefonu numaralarından mesai saati haricinde, hafta sonları ve resmi tatil günlerinde 24 saat ulaşmaları mümkündür.
- Vatandaşlarımızın ayrıca, Sırbistan’da acil durumlarda ihtiyaç duyabilecekleri numaralar aşağıda kayıtlıdır.
Polis 192
İtfaiye 193
Ambulans 194
Askeri Ambulans 1976
AMSS Yol Yardımı 1987
Askeri Polis 19860
Danışma Hattı 1985
Ayrıca, vatandaşlarımızın Sırbistan’daki seyahatlerine başlamadan önce;
Büyükelçiliğimizin http://belgrad.be.mfa.gov.tr,
Sırbistan Gümrük İdaresi’nin http://www.serbiancustoms.rs,
Sırbistan İçişleri Bakanlığı’nın www.mups.gov.rs
AMCC’nin http://www.amss.org.rs/ adreslerindeki internet sayfalarını kontrol ederek, bu sayfalarda yayınlanan duyuruları seyahatleri süresince dikkate almaları faydalı olacaktır.
Pazartesi - Cuma
09:00 - 12:30 / 13:30 - 18:00
Tatil Günleri 2025
1.01.2025 | 2.01.2025 | Yeni Yıl |
6.01.2025 | 7.01.2025 | Noel |
15.02.2025 | 17.02.2025 | Sırbistan Milli Günü |
30.03.2025 | 30.03.2025 | Ramazan Bayramı 1. Gün |
18.04.2025 | 21.04.2025 | Paskalya |
1.05.2025 | 2.05.2025 | İşçi Bayramı |
6.06.2025 | 6.06.2025 | Kurban Bayramı 1. Gün |
11.11.2025 | 11.11.2025 | Ateşkes Günü |
+ 90 312 292 29 29